На фона на споровете кой да е новият български еврокомисар в

...
На фона на споровете кой да е новият български еврокомисар в
Коментари Харесай

Номинираните за български еврокомисар – кои са Илиана Иванова и Даниел Лорер?

На фона на споровете кой да е новият български еврокомисар в Народното събрание - кандидатурите вече са две. Кои са претендентите и кой ще вземе крайното решение - ще разберем от Християна Димитрова.

Номинациите са на мъж и жена, с цел да бъде непокътнат салдото в Европейската комисия. Досега страната ни е предложила единствено дами за тази позиция. Още предишния месец представителят на Европейска комисия Ерик Мамер съобщи, че чакат България да предложи още веднъж жена. Причината - да има равнопоставеност сред половете.

Коя е Илиана Иванова? Родена е в Стара Загора, приключва интернационалните връзки във Варна. В момента Иванова е ръководител на Комитета за надзор на качеството в Европейската счете палата.  В продължение на 3 години е член на Европейския парламент,  като е определена за заместник-председател на комисията по бюджетен надзор и като член на комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите. Преди това - от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. Работила е и за американски финансови и банкови институции.

Кой е Даниел Лорер? Роден е в София, израснал в семейство на майка инженер и татко математик и учител. Лорер е депутат в 47-ото, 48-ото и 49-ото национално заседание. Той е първият министър на нововъведенията и растежа в България по времето на кабинета на Кирил Петков от през декември 2021 - август 2022 година.Бил е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев. Както и консултант на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев.В свободното си време кара кайт сърф, ски и практикува езда. Силно зает е в бизнес средите.  Работил е като IT специалист в израелската компания. Занимава се с нововъведения, вложения, нови технологии. Говори британски, френски, съветски, иврит, и малко немски.

Каква е процедурата за избор на нов еврокомисар? След като България към този момент дефинира своите кандидатури, страната ни би трябвало да ги разиска с ръководителя на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен, която да ги предложи в Европейския парламент. На обществено чуване в съответната комисия евродепутатите ревизират компетентността на претендентите, а оценката " да " или " не " идва след разискване при закрити врата за това подготвен ли е претендентът за тази позиция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР